Washington, D.C./nl

From Wikimania 2012 • Washington, D.C., USA
   Algemene informatie      Geschiedenis      Topografie en klimaat      Vervoer      Sites      Cultuur en sport      Toeristische trekpleisters      Waar eten?      Waar drinken?      Telecommunicatie    

Washington D.C. op Wikipedia: English · Afrikaans · العربية · Български · Català · Česky · Deutsch · Ελληνικά · Español · فارسی · Français · עברית · हिन्दी · Italiano · 日本語 · ქართული· 한국어 · Македонски · Polski · Português · Русский · Türkçe · Tiếng Việt · 中文

Het Capitool, de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten.

Washington D.C., formeel het District of Columbia en vaak verwezen naar als Washington, the District of gewoonweg D.C., is de hoofdstad van de Verenigde Staten. Het district werd gesticht op 16 juli 1790 in navolging van Artikel I van de grondwet, die toeliet een speciaal district te stichten om als permanente hoofdstad te dienen. Het District is maakt om deze reden ook geen deel uit van een staat en valt onder toezicht van de Overheid van de Verenigde Staten. Het District ligt op de noordelijke oever van de Potomac en wordt begrensd door de staten Virginia in het zuidwesten en Maryland aan de andere zijden. De stad heeft een inwonersaantal van 601.723 personen; vanwege pendelaars die uit de nabijgelegen voorsteden, stijgt deze populatie tijdens een werkweek tot over één miljoen. De Washington Metropolitan Area, waar het District deel van uitmaakt, heeft een populatie van 5,4 miljoen, de 8ste grootste "Metropolitan Area" in de VS.

Washington D.C. is een groot cultureel en technologisch hoogstaand centrum in Noord-Amerika, waarin vele musea, bibliotheken en andere culturele instellingen te vinden zijn. Doordat de overheid van de Verenigde Staten hier gevestigd is, is de stad verantwoordelijk voor het produceren van talloze media in het publieke domein. In 2012 zullen er ook presidentsverkiezingen gehouden worden, waardoor deelnemers een unieke kans krijgen om Washington te bezoeken terwijl het campagneseizoen volop aan de gang is.

Internationale Stad

De hoofdkwartieren van alle drie de takken van de federale overheid van de VS, alsook vele nationale en internationale organisaties, zijn gevestigd in het District. In Washington D.C. bevinden zich 174 buitenlandse ambassades, de hoofdkwartieren van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Inter-American Development Bank en de Pan American Health Organization (PAHO). Doordat Washington D.C. een internationale stad is, zijn er ook vele immigrantengemeenschappen te vinden, waaronder de tweede grootste Ethiopische gemeenschap buiten Ehtiopië, alsook een groot aantal personen uit Vietnam, El Salvador, Mexico, de Dominicaanse Republiek en Colombia, [1] en heeft de stad een grote Afro-Amerikaanse populatie. Washington is ook verschillend op religieus vlak, met 10,6% van de inwoners die moslim zijn, en 4,5% van de inwoners die Joods zijn.

Technologie

Terwijl het aangrenzende gebied (Dulles, Virginia) de hoofdkantoren van AOL huisvest, wordt D.C. tegenwoordig gezien als een hub voor ondernemers en werd het District door de Huffington Post ook wel "Silicon Hill"[2] genoemd, een samentrekking van Silicon Valley in California en de Capitol Hill, die verwijst naar de gelijknamige heuvel in Rome. Een aantal firma's die in D.C. zetelen zijn LivingSocial, Clearspring en JackBe. Leden van de administratie van president Barack Obama zijn binnen de federale overheid op zoek naar opensourcesoftware om zo de bureaucratie te verminderen en kosten te besparen. Washington D.C. heeft vele actieve gemeenschappen die vrije software en de vrije cultuur aanmoedigen, waarbij regelmatig ontmoetingen plaatsvinden. Een aantal georganiseerde evenementen waren DrupalCon 2009, RubyNation 2011, JSConf 2010, Gov 2.0 Expo, American Libraries Association (ALA) 2010 Conference, and the International Semantic Web Conference (ISWC 2009).

Veiligheid

Het veiligheidsrecord van Washington ligt zeer hoog, zeker in het noordwesten van de stad, waar het grootste deel van de conferentie plaats zal vinden. Het moordcijfer is momenteel het laagste sinds 1966[3]. In totaal verminderde het aantal gewelddadige misdrijven met bijna 47% tussen 1995 en 2007. De vermogensdelicten, waaronder diefstal en overvallen, verminderde met ongeveer 48% in diezelfde periode. Vele buurten die ooit geplaagd werden door misdrijven, zoals Columbia Heights en Logan Circle zijn nu veilige en bloeiende gebieden dankzij een algemene trend van verminderde misdrijven in het District en dankzij de effecten van gentrificatie. Ook wordt het openbaar vervoer door miljoenen pendelaars gebruikt als een veilige vorm van vervoer, terwijl het openbaar vervoer in vele andere grote steden in de VS geassocieerd wordt met criminaliteit. De voormalige reputatie van Washington als een thuishaven van criminaliteit is nu grotendeels verbeterd. Washington D.C. ligt ook buiten het orkaangebied en tijdens de conferentie zal het orkaanseizoen ook nog niet begonnen zijn. Deelnemers kunnen een veilige en aangename tijd in Washington verwachten.

Noten

Een gedeelte van deze samenvatting is overgenomen van het Wikipedia-artikel over Washington D.C. op de Engelstalige Wikipedia.

  1. De populatie van D.C. op basis van land van oorsprong, D.C. Office on Latino Affairs
  2. "Silicon Hill: The Rise of the New Washington, DC Tech Scene" by Raymond Schillinger. Published and accessed, 3 March 2011.
  3. Duggan, Paul, "Lanier pleased with DC's improvement in homicide cases", The Washington Post, 2010-01-01

Zie ook

Externe links